11. Noćni maraton – rezime

Dragi Noćni trkači,

Pre svega, želimo da vam se zahvalimo na pridržavanju mera u cilju prevencije širenja već poznatog virusa koji se kreće oko nas. Oni najkritičniji momenti, prijava za trku, i start, su prošli mnogo bolje nego što smo očekivali. Naravno, nismo ni očekivali da ćete, posle dugog perioda bez trka, držati rastojanje između vaših dugogodišnjih prijatelja, da se nećete rukovati, pa čak i zagrliti, ali takve stvari, pogotovo na otvorenom prostoru, su daleko manje opasne od gužvanja na startu, kakva su bila prethodnih godina.

Dobili smo nekoliko pitanja zašto, u ovakva kritična vremena, organizujemo ovu trku. Priznajemo da smo u poslednjih mesec dana, od trenutka kad smo odlučili da nastavimo, u stvari, bolje je reći krenemo, sa organizacijom, sami sebi bezbroj puta postavili to pitanje. Sama organizacija, koja je odrađena u stvarno kratkom roku za ovakvu trku, i nije bila toliki problem, jer, ipak, ovo nam je 11. put da to radimo. Međutim, neizvesnost situacije, ne toliko epidemiološke, koliko administrativne, je na nas vršila ogroman pritisak. U svakom trenutku je mogla doći zabrana, u svakom trenutku su se zakonski okviri mogli promeniti, i sav trud bi, jednostavno, bio obrisan. Da se to ne bi desilo, uradli smo nešto što nikad nismo. Nigde datum nije stavljen. Ni na medalju, ni na broj, ni na majicu, ni na vrećicu. Međutim kratak rok je doveo do toga da nismo imali vremena za ispravke. Imali smo samo jedan pokušaj za sve. Prvi probni odlivak medalja je morao biti i poslednji, prva dostava majica i poslednja (na žalost, tu nismo dobili očekivani broj muških M majica), brojevi bez imena, da bi prijava što duže trajala (jer ste i vi bili u neizvesnosti), prijave na dan trke (iz istog razloga). Teška vremena su tražila kompromise.

A zašto smo na kraju ipak organizovali? Zato što volimo da trčimo i smatramo da je bitno trčati. Bitno je baviti se sportom, i da nedostatak fizičkih aktivnosti, na duže staze, je smrtonosniji od jednog virusa. I u vreme kad sport u zatvorenom je pod velikim znakom pitanja, trčanje je najbolja opcija. Potvrda toga da smo ispravno odlučili ste vi, vas više od 500 koji su stali na startnu liniju potpuno svesni rizika javnog okupljanja. A među vama je bilo puno onih koji su po prvi put istrčali zvaničnu trku (čestitke).

I na kraju, ponovićemo, Noćni maraton je trka koja postoji samo zahvaljujući vama, trkačima i ona pripada celoj trkačkoj zajednici. Mi smo samo organizatori. Hvala Vam.

May the Bat protect you!