Lekarski pregled

Dragi trkači,

Svi smo mi svedoci sve većeg razvoja rekreativnog trčanja kod nas. Broj trkača na lokalnoj trkačkoj stazi je iz dana u dan sve veći, a u ove prolećne dane nas ima kao cveća na livadi. Međutim, ne treba zaboraviti da je poenta svega ovoga čime se bavimo, pre svega, zdravlje. Lepo je biti na postolju, ali velika većina nas koji dođemo na trke o tome ni ne razmišlja, nego isključivo u užitku koje rekreativno trčanje sa sobom nosi. I boljitku. Ali da bi ostvarili taj boljitak, naše telo mora biti spremno na to. Mi sami uglavnom znamo kako se osećamo. Ali postoje oni podmukli đavoli koji se kriju u nama i koji će se pojaviti u trenucima visokog fizičkog napora, na samoj trci. Zato je preko potrebno, ne vezano samo za Noćni maraton, da svi mi jednom godišnje posetimo lekara i proverimo da li je neki od tih đavolčića počeo da se gnezdi.

Do sada, koliko nam je poznato, ni jedna rekreativna trka nije zahtevala od trkača obavezan sportski lekarski pregled. Nadamo se da će u cilju dalje promocije zdrave rekreacije i ostale trke prihvatiti to. Noćni maraton se uvek trudio da ide jedan korak napred. Da prvi uvede neke stvari, koje kasnije postanu standardi. Nadam se da će tako biti i sa lekarskim pregledom. Za sada stidljivo. Samo za maratonce, jer, složiće se svi oni koji su istrčali maraton, da, mada je distanca u odnosu na polumaraton duplo duža, težina trke je višestruko veća.

Mada zakon o sportu za aktivne trkače traži prošireni sportsko-medicinski pregled, za Noćni maraton će biti dovoljan samo osnovni pregled koji sadrži laboratorijsku analizu i EKG u mirovanju.

Lekarski pregled možete obaviti u bilo kojoj sportskoj ambulanti i izveštaj nam poslti preko forme u vidu fotografije (bitno je da vidimo vaše ime i prezime, datum pregleda i da jasno piše SPOSOBAN). Lekarski pregled na dan trke ne sme biti stariji od godinu dana.

U Novom Sadu taj pregled možete obaviti u ordinaciji NS-LAB https://www.ns-lab.rs/kontakt.php  , a ako se pozovete na Noćni maraton, onda umesto 2000 dinara će vas koštati 1800 dinara. Bitno je samo da zakažete pregled par dana ranije.

Naravno, lekarski možete obaviti u ordinaciji po vašem izboru, a na sledećem linku možete naći spisak lekarskih ordinacija po gradovima.

Ako u kojem slučaju, a najkasnije do 1.6., dobijete odbijenicu od lekara, maratoncima ćemo refundirati startninu. Naravno, druga opcija je, koja nam se, priznajemo, ni malo ne sviđa, jer ako ste dobili odbijenicu, postoji dobar razlog za to, je da se prebacite na neku od trka u kojoj lekarski pregled nije neophodan, ali tada morate potpisati posebnu izjavu u kojoj izjavljujete da ste svesni svoje zdravstvene situacije, ali da i pored toga trčite na sopstvenu odgovornost.   Nakon 1.6., iz organizacionih razloga, nismo u mogućnosti da refundiramo startninu.

Pored maratonca, pozivamo i sve ostale trkače da iskoriste ovu priliku i posete svog sportskog lekara.

Mislite o zdravlju

Vaš Noćni maraton

Forma za slanje izveštaja

Овај унос је постављен у Vesti. Означити линк.

1 thought on “Lekarski pregled

Затворено за коментаре.